Evolutia cursului – poate corecta deciziile politice?

In 2021 Martie, multi specialisti estimau o stagnare a cursului – de exemplu Economica.net îl cita pe domnul Ciprian DASCĂLU fiind prezentat ca economistul șef al BCR:

“Deprecierea leului este mult inferioară celor înregistrate de monedele din regiune, dacă ne raportăm la nivelurile de la începutul pandemiei şi a fost anticipată de prognozele pieţei”, spune Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR.

Deprecierea leului: Analiştii nu vad un curs mai mare de 4,95 lei pentru un euro în 2021 – Economica.net

Mă întreb ce s-a schimbat din a doua jumătate a anului 2021? Politica a fost similară, a apărut însă un aspect care trebuie luat în considerare: aspectul inflației. Inflația să fie cauza modificării privind prognozele evoluției cursului RON EUR în defavoarea RON?

Începând cu Septembrie 2021 evoluția cursului a fost defavorabilă RON, valoarea unui EUR exprimată în RON urcând treptat la 4,85 și fiind în prezent Noiembrie 2021 la 4,95 RON.

Este posibil să depășim bariera de 5 RON? Dacă da, sunt și beneficii pentru economie?

Eu văd (nefiind economist) o parte pozitivă în sensul că această creștere va duce la temperarea consumului și implicit scăderea inflației pe termen mediu. Pe de altă parte, va duce la scăderea veniturilor populației. Vor fi și câștigători (ca de obicei în orice altă schimbare) – exportatorii. Costul cu forța de muncă scade prin plata salariilor în lei și facturarea în EUR.

Opinii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *